Sayfalar

2 Ekim 2010 Cumartesi

Marcha Real İspanya Marşı

Marcha Real (Anlamı: Kraliyet Marşı) İspanya'nın ulusal marşıdır. Sözleri kısa olan nadir ulusal marşlardan biridir. İspanyol ulusal marşı Avrupa'nın en eski ulusal marşlarından biridir, kaynağı bilinmemektedir. Adı ilk olarak 1761 yılında Manuel de Esinosa'nın "Libro de Ordenanza de los toques militares de la Infantería Española" isimli kitabında Marcha Granadera (Bombacı Marşı) başlığıyla ama anonim bir eser olarak geçmiştir. Marcha Granadera 1770 yılında Kral III. Şarl tarafından resmi "onur marşı" olarak kabul edildi. Kısa bir süre içinde Kral'ın herhangi bir baskısı olmaksızın Kral, kraliçe ya da veliaht resmi törenlere katıldıklarında sürekli çalan marş halk tarafından "La Marcha Real" olarak isimlendirildi ve ulusal bir marş haline geldi.


Marcha Real'in Sözleri Marcha Real'in resmi sözleri yoktur. Ama marş genellikle gayriresmi olarak sözlerle çalınmaktadır.


En eski sözler 1843 yılında Ventura de la Vega'nın yazmış olduğu sözlerdir. XIII. Alfons(1886 - 1941) hükümdarlığı sırasında Marcha Real'in sözleri Eduardo Marquinatarafından yazıldı. Franco hakimiyetinden sonra bu sözleri resmi olarak İspanyol ulusal marşının sözleri olarak kabul ettirme çabaları da oldu. I. Juan Carlosise Marcha Real'in sözleri olmaması gerektiği yönünde karar vermiştir.   


Marşı İndirmek İçin Alttaki Bağlantıyı Kullanın


http://www.mediafire.com/?nh5lcmmjmy1


0 yorum:

Yorum Gönder