Sayfalar

5 Ağustos 2011 Cuma

Bask Bölgesi'nden Bilbao ve İzmir'den Karşıyaka'nın arasındaki ilginç dostluk hikayesi


İspanya'daki Bask bölgesinin takımı Athletic Bilbao'nun aylık dergisi 'Athletic Club'ın aralık sayısında 'Türkiye'de Bask bayrakları' başlığıyla Karşıyaka'yla ilgili üç sayfalık bir habere yer verildi. Nedeni ise Bilbao kulübünün Bask diyarı dışında, diyasporadaki tek temsilcisinin Karşıyaka olması!
Sekiz yıl önce sıkı bir Karşıyaka taraftarı Volkan Derya Özsökmen, çalışmak için Bilbao kentine gidiyor ve Athletic Bilbao maçlarını takip ederken San Mames Stadı'nın tribünlerinde gözüne çarpan kırmızı-yeşil-beyaz renklerdeki Bask özerk bölgesinin bayrağı 'ikurrina'yı görünce bu bayrağı izmir'e, Kaf Kaf tribünlerine taşıyor. Karşıyaka'nın Türk futbolundaki önemi dergide şu cümlelerle belirtiliyor: "Bilbao'dan 3 bin 500 kilometre uzakta, Ege Denizi'nin kıyısındaki izmir'in takımı. 1912'de kuruldu ve ülkenin en köklü beşinci futbol takımı unvanına sahip. Şampiyonluğa erişemedi fakat daima Türk futbolunun en büyük takımlarından biri oldu. 


Karşıyaka gibi geçmişi arıyor
1980'de ezeli rakipleri Göztepe'yle oynadıkları karşılaşmayı izleyen 80 bin kişi, bir ikinci lig maçını izleyen en kalabalık seyirci grubu olarak futbol tarihine geçti. Litvanyalı kaleci Stauce ve Yusuf Fofana gibi oyuncuları kadrolarında barındırdılar. Şimdi, yedi yıl önce veda ettikleri birinci lige geri dönmek için mücadele ediyorlar ve geri döndükleri gün Karşıyaka caddelerinde Bask bayraklarıyla şampiyonluk turu atacaklar."
Haberde, Karşıyaka bayrağındaki kırmızının Yunan işgaline karşı Türklüğü, yeşilin ise islamı temsil ettiği belirtiliyor. Aynı renkleri taşıyan Bask bayrağında ise kırmızı fon Bask halkını, yeşil şerit çarmıha gerilmiş Aziz Andres'i, ortadaki beyaz bant ise Katolikliği simgeliyor. 1898'de kurulan ve ispanya birinci liginde Barcelona ve Madrid'le birlikte küme düşmeyen üç takımdan biri olan Athletic şu sıralar tıpkı 'kardeşi' Kaf Kaf gibi parlak günlere dönmek için çabalıyor. Sadece Bask kökenli oyuncularla sahaya çıkma geleneğini koruyarak mabedi 'La Catedral'i yeniden şenlendirmek istiyor.




Bilbao'da yaşayan Volkan Derya Özsekmen ile de Bask bölgesi'nin en en önemli sitesi  bir röportaj yaptı geçtiğimiz aylarda bunuda sizlere sunuyoruz. Ek bir not: Kendisi son aldığımız duyumlara göre Karşıyaka Spor Kulübü'nün yeni yönetim kuruluna da girmiş.

http://www.eitb.com/videos/deportes/baloncesto/detalle/619073/cual-es-union-club-turco-ksk-pais-vasco/











 


0 yorum:

Yorum Gönder